A konyhai robotgépek előnyei

konyhai robotgép

A konyhai robotgép az az eszköz, amely valószínűleg minden háztartásban megtalálható. Az elmúlt években is nagy fejlődésen esett keresztül, egyre modernebb, és dizájnosabb készülékekkel rukkolnak elő a gyártók. Az árak a pár tízezertől a pár százezer forintig is terjednek.

A konyhai robotgép használata és előnyei

A háztartásokban manapság számtalan olyan gép található meg például konyhai robotgép, fritőz, turmixgép, kenyérsütőgép, amely impulzív vásárlás eredményeként került be a konyhába. Pár alkalommal használtuk, és ezer ok – nehézkes használat, tisztítás, és egyéb miatt véglegesen a konyhaszekrény mélyére kerül. A konyhai robotgép nem ilyen!

A konyhai robotgép az egyik leghasznosabb, ugyanakkor legnélkülözhetetlenebb társ a konyhában. Számtalan dologra használható fel: keverésre, habverésre, aprításra, dagasztásra, és a manapság igen kedvelt turmixok, és smoothie készítésére egyaránt. Manapság sokan rendelkeznek tágas, nagy tárolófelületet nyújtó konyhapulttal is, így némelyik gép a tetszetős kialakítása miatt jól mutat egy modern konyhában. Ma már egy multifunkcionális jó gép ára a pár tíz ezertől akár több százezer forintig is terjed. Fontos, hogy mielőtt döntünk a vásárlásról, gondoljuk át alaposan, hogy milyen célra, illetve milyen gyakran használnánk. Habár az ember szokásai változnak, akár a sütés-főzés hobbivá is válhat, azoknak, akik nem rendszeresen sütnek-főznek, azoknak felesleges több százezer forintos multifunkcionális modellre azonnal beruházni.

Mire jó egy jó robotgép?

A robotgépek az 1960-as évektől jelentek meg a háztartásokban, azóta rengeteget fejlődtek, és modern innovatív technológiák miatt széleskörű felhasználást tesznek lehetővé. A mai korszerű gépek nem csak a krémek, habok kikeverésére alkalmasak, segítségükkel gyerekjáték a kelt tészták dagasztása, de akár pürésítésre, turmixolásra, vagy száraz összetevők, alapanyagok aprítására is használhatjuk. Elmondható, hogy minél több mindent képes elvégezni, minél több kiegészítővel van ellátva, annál magasabb árral kell számolni.

konyhai robotgépek

Milyen szempontok alapján válasszunk konyhai robotgépet?

A használat gyakorisága mellett érdemes olyan paraméterek alapján választani, mint a felépítés és anyagfajta, a teljesítményszabályozás, de hosszútávon a könnyű tisztíthatóság is meghatározó. A keverőtál szintén fontos tartozék, egy rozsdamentes keverőtál hosszabb életű, a méret kiválasztásánál pedig a család mérete is számításba jön: egy négytagú család esetében érdemes 2,5-3 literes keverőtállal rendelkező modellt vásárolni.

Felépítés és anyagfajta alapján

A fémből, rozsdamentes alkatrészekből álló gép nehezebb, ugyanakkor jóval hosszabb élettartamú lehet, mint egy könnyebb, műanyag alkatrészekből álló készülék.

Tisztíthatóság

Egy gép rendszeres használatát jelentősen befolyásol a könnyű tisztíthatóság is. A mosogatógéppel rendelkezőknek érdemes olyan gépet választani, amelynek alkatrészei – a gyártó ajánlása szerint – akár gépbe is helyezhetők.

Zajszint, teljesítményszabályozás

A gyakori használóknál szempont lehet a készülék zajszintje is, ugyanakkor érdemes meggyőződni, hogy elegendő teljesítményszabályozással rendelkezik, hiszen nem csak a magas teljesítményre lehet szükség, hanem keveréshez nélkülözhetetlen a minimális sebességgel működő funkcióra is.

A multifunkcionális robotgépek hátránya

A multifunkcionális gépek kimondottan sok előnnyel járnak, de érdemes más szempontot is figyelembe venni. Hátrány lehet, hogy nagyobb helyet foglalnak el, így egy mini konyhában nehezen tárolhatók. Ezek a gépek súlya a pár kilótól akár 10 kg-nál is nehezebbek lehetnek, nem könnyű ki-be mozgatni a konyhaszekrényből.