Megújult munkaerőpiaci lendület keleten – állás Debrecen városában

debrecen állás

Bár a keleti régiók álláspiaca az utóbbi időben inkább azzal került be a közbeszédbe, hogy kevés lehetőségek kínál, mára ez a tendencia fordulni látszik. A nagyobb beruházások és a nemzetközi nagyvállalatok megjelenése ebben a térségben is elkezdte ugyanis kifejteni áldásos tevékenységét.

Lemaradásból felzárkózás

Hazánk méretéből fakadóan talán kevesen gondolnák micsoda különbségek lehetnek az egyes országrészek között, pedig valóban ez a helyzet. A kérdés sok szempontból körbejárható, az adott szempontok pedig nagy valószínűséggel valamiféle összefüggést mutatnak egymással, ám a legtöbbször kiemelt tényezők általában a gazdaság és ehhez kapcsolódóan az elérhető munkalehetőségek. Illetve sokáig inkább ez utóbbiak hiánya, melyről azonban egyre kevésbé beszélhetünk, köszönhetően az elmúlt évek beruházásainak.

A viszonyítási alapként oly sokszor emlegetett főváros és a Dunántúl nagyobb városai persze még mindig távol vannak, az összeképen pedig van mit javítani, de az is tény, hogy az északkeleti országrész olyan városai, mint Debrecen vagy Nyíregyháza jelentős ütemben kezdték meg a felzárkózást. Az ország második legnagyobb városaként Debrecen eleve kiemelt szerepet tölt be hazánkban, nem beszélve oktatási és immáron gazdasági jelentőségéről is. Munkákban itt jellemzően eddig sem volt hiány ám mára sok állás Debrecen újdonsült ipari szereplőihez köthető.

Ez az új lendület a régió szempontjából is fontos, hiszen a folyamatos fejlődés tovább növelheti a befektetői hajlandóságot, ezzel is újabb esélyt adva a még határozottabb felzárkózásra. Az elmúlt években a közelben található Nyíregyháza komoly innováción ment keresztül, melynek fő letéteményesei a városba érkező multinacionális cégek üzemei. Mára jó néhány állás Nyíregyháza ezen cégeinek kötelékében érhető el, ezzel is erősítve a térség gazdasági potenciálját.

Az átalakulás évtizedei

Az iparosodás a modern kor sajátja, hiszen a jelen és várhatóan a jövő is ezeké a vállalatoké. Így a folyamatból értelemszerűen senki nem szeretne kimaradni, hiszen a nagyvállalatok megjelenéséből maga a város és a lakosai is profitálhatnak. A keleti és északkeleti országrészben azért is óriási fegyvertény e tendencia térhódítása, mivel az Alföld északi csücskén jó ideig a mezőgazdaság volt a vezető szektor. Így például egykor a legtöbb állás Debrecen termőterületeire szólította a munkavállalókat.

Nem volt ez másként a térség más városaiban sem, az agrárium pedig a mai napig is fontos szerepet tölt be az itt lakók életében. Földrajzi adottságaiból fakadóan például számos állás Nyíregyháza környékének mezőgazdasághoz kötődik mind a mai napig. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs tér a megújulásra, egy város gazdasági stabilitást pedig éppen az adhatja meg, ha képes több lábon állni. Erre szolgál az ipari vállalatok megjelenése, akik egyre több helyen bukkannak fel és látszólag egyre nagyobb volumenű beruházásokat hoznak a környékre.

Debrecen mellett jelenleg két hatalmas beruházás is zajlik, az egyik pedig már egészen látványos fázisban tart. A német BMW gyárának felépítése a környéken legalább akkora fegyvertény lehet, mint Győrnek az AUDI gyár évtizedes jelenléte. A toborzás már jelenleg is zajlik, így jó néhány állás Debrecen még meg sem nyílt autógyárában is elérhető. De emellett természetesen a más meglévő informatikai nagyvállalat, a különböző gyártó cégek is várják az álláskeresőket, ahogy számos állás Nyíregyháza ipari szereplőinek kötelékében is elérhető.

A fejlesztések munkahelyteremtése

Mivel sok állás Debrecen még el sem készült üzemeiben létesül majd, joggal merülhet fel a kérdés, hogy ezek a beruházások addig is valamilyen módon segítik-e a vidéki munkahely teremtést. A választ természetesen igen, hiszen egy ilyen volumenű kivitelezési munka óriási létszámú munkaerőt igényel. Sok szó esik a vendégmunkások behozataláról, mely valóban létező jelenség, ám egy ilyen léptékű beruházás során bőven akad még hely a hazai munkavállalóknak is. Ezek a fejlesztések tehát nem csak elkészültük után, de közben is kínálnak lehetőségeket.

Egy multinacionális cég kötelékében pedig jellemzően színvonalas körülményekkel és kiemelt bérezéssel találkozhatunk, így érdemes lehet már jó előre lecsapni egy kínálkozó álláslehetőségre. Ez a fajta céges kultúra és az ilyen típusú lehetőségek jó ideig abszolút elérhetetlenek voltak ezekben a régiókban, így már létezésük ténye is jól mutatja a gazdasági felzárkózást. Korábban szinte az is elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy állás Nyíregyháza városában egyet jelentsen egy multinacionális cégnél betöltött pozícióval, mára pedig több jelölt is létezik erre.

Debrecen álláspalettája a térségben eddig is kiemelkedőnek számított, de a város jelentősége eddig is okot adott erre a jelenségre. A fejlesztéseknek és beruházásoknak köszönhetően azonban az állások debreceni palettája még tovább bővül majd, ez pedig a környéken élő álláskeresők számára is rengeteget lehetőséget teremt. A városban működő egyetem hallgatói számára ez pedig azért jó hír, mert tanulmányaik végeztével akár rögtön, helyben is munkába állhatnak egy ilyen vállalatnál, melynek a duális képzési forma ad remek alapot.