Mosogatógép bekötése

Mosogatógép bekötése

Hogyan kell helyesen bekötni egy mosogatógépet? Nem túl nehéz feladat, de a szakmai útmutatást nem szabad figyelmen kívül hagyni. Itt egy gyorstalpaló, mindenkinek.

Hova is kerül a mosogatógép?

A mosogatógép bekötésének a nulladik, vagy a legelső lépése a mosogatógép helyének kialakítása. Ennél a lépésnél kicsit meg van kötve a kezünk, hiszen a vízkiállások közelében kell lennie a mosogatógépnek. A lakberendezők azt javasolják, hogy a konyha kialakításakor a konyhai ergonómia alapelveit vegyük figyelembe, így ehhez illeszkedve is meg tudjuk határozni a mosogatógép helyét. Persze csak akkor, ha a már említett kiállások nem akadályoznak meg ebben. Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a feltételeket mi szabjuk meg, akkor viszont érdemes figyelembe venni a lakberendezők konyhára vonatkozó tanácsait.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy mosogatóra akkor is szükségünk van, amikor mosogatógéppel rendelkező, gépesített konyhánk van. Hiszen az étel előkészítésének, és a konyhai higiéniának is alapvető eleme a mosogató. Ezért aztán a vízkiállások megtervezése, vagy a lehetőségeink számbavétele során ezzel a ténnyel is terveznünk kell.

A mosogatógépet érdemes a konyha mosogatószifonjától távol eső részére terveznünk. Ha azonban mégis úgy alakul, hogy a vizesblokktól távolra esik a tervezett mosogatógép, akkor elképzelhető, hogy egy hosszabb öblítőcsővel és töltőcsővel meg tudjuk oldani a helyzetet.

A mosogatógép helyének meghatározásakor, főleg beépíthető készülék esetében kifejezetten figyelni kell arra is, hogy legyen hely a vízszállító csöveknek is, a mosogatógéptest mellett. Pontosabban mögött.

A mosogatógép csövei

A mosogatógép helyének meghatározásakor tehát kiemelt figyelmet fordítottunk a sokat emlegetett vízkiállásokra. Most kifejezetten ők kerülnek a középpontba. És ez a mosogatógép beépítésének a leglényegibb szakasza. Egyszerűen csak rá kell csatlakoztatni a megfelelő csöveket a megfelelő kiállásokra. Persze ez nem mindig ilyen egyszerű, főleg, ha először csináljuk.

Először is az egyik cső egy 100-160 cm-es cső lesz, melyen az egyik vége a mosogatógéphez tartozik, a másik vége pedig egy egymenetes, gumitömítéses hollander lesz. Ez a cső a vízbevezető tömlő, tehát rajta keresztül fog befolyni a víz a mosogatógépbe, amikor elindítjuk a programot. A menetes véget kell a vízkiállásra csatlakoztatnunk. A legújabb mosogatógépek esetében egyébként ezen a vízbevezető csövön található egy aquastop rendszer, amely meghibásodás esetén megakadályozza, hogy beszivárogjon a víz, és esetleg elárassza a konyhánkat.

A másik cső szerepe sem kevésbé fontos, hiszen ez a cső lesz a vízelvezető cső, vagy öblítőcső. Csőbilinccsel kell csatlakoztatni a megfelelő kimenetre, vagy a mosogatószifon kivezetőjére. Ez a feladat eggyel nehezebb, mint az egyszerű menetes cső rögzítése, de azért lássuk be, nem kivitelezhetetlen.

A vízbeeresztő és a vízelvezető csövek bekötése után fontos, hogy ellenőrizzük a tömlőket: sehol sem lyukasak, jól kötöttük be őket, nincsenek megtörve?

A mosogatógép beállítása

A mosogatógép beállítása alatt nem a programokra, hanem a gép fizikai beállítására gondolunk, azaz a helyére billentésére. Hiszen a csövek bekötése és a mosogatógép villamoshálózatra helyezése után ez a következő lépés. Ennek a feladatnak a végrehajtásához szintezésre lesz szükségünk, tehát a mosogatógép lábazatát méretre kell állítanunk. Néhány csavarra lesz szükségünk, mellyel az első és a hátsóláb méretét beállítjuk. Általában ehhez műanyagból készült menetes csavarokat kapunk. Ezeket a készülék elején, belül találjuk meg, a szállítás miatt ide szokták helyezni csomagoláskor. Imbuszkulcsra vagy csillagcsavarhúzóra lesz szükségünk. A feladat az, hogy úgy állítsuk be a mosogatógépet, hogy az tökéletesen illeszkedjen a új konyhabútorba, emellett vízszintesen álljon.

Legvégül: a mosogatógép beüzemelése

A mosogatógép beüzemelése a gyártó ajánlása alapján történik. Persze ezek alapján a következő lépések általában a szűrő behelyezése, valamint a sótartály behelyezése szokott lenni. Ezután rögzítjük ezt a két kelléket, majd óvatosan behelyezzük a tálcákat. A sótartályt is töltsük fel. Miután mindezzel megvolnánk, alkalmazzunk egy próbamosást, ezzel áttisztítjuk a gépet, leellenőrizzük mind a bekötést, mind a mosogatógép működését.

Ha a próbamosásnál hibát találunk, azonnal ellenőrizzük le a gép működését, keressük meg a hiba esetleges hátterét.

Ha vízvezeték szerelői támogatásra van szüksége, keressen a vizvezetek-szereles.hu oldalon.