Weboldal készítés kisokos: Egy oldalas weboldal

Weboldal készítés

Mikor weboldal készítésébe kezdünk el kell döntsük, hogy egy vagy több oldalas legyen. Mindkét design-nak vannak előnyei és hátrányai, mi most az egyoldalas weboldalakat fogjuk kicsit közelebbről megvizsgálni.

Az egy oldalas vagy másnéven one-page weboldal minimalista designnal rendelkezik és az összes fontos információt tartalmazza rólad, szolgáltatásodról, cégedről. A látogató lefelé görgetve tudja végigböngészni a tartalmat, amiket külön szekciókra osztva tud megtekinteni.

A legtöbb weboldalon sokkal több információ van elrejtve mint azt gondolnád. Elrejtve, igen, pont ezen van a hangsúly. Egy olyan weboldalnál, ami több különböző oldalból áll, nehezebb megtalálni minden lényegi információt. Egy one-page oldal erre tökéletes megoldást kínál, ugyanis itt biztosan ezen az egy oldalon tömörül össze a sz összes infó, amit meg akarsz osztani a látogatóiddal.

Az egy oldalas weboldal leginkább azoknak ajánlatos, akiknek kevesebb tartalom áll rendelkezésükre. Tehát nagyobb webshopok, szolgáltatók semmiképp nem operálhatnak ezzel a megoldással. Kiknek való akkor az egyoldalas design?

Referencia: http://www.gsuitebevezetes.hu/

Az egyoldalas webdesignt általában azok választják, akik egy induló vállalkozást szeretnének az online térbe helyezni, esetleg egy személyes weboldalt készítenének vagy egy konkrét szolgáltatást/terméket reklámoznának.

Előnyei:

 • Egyszerűen használható
  Az egyoldalas weboldalak esetében két opció közül választhatunk: csinálhatunk egy menüsort, ami rögtön az adott szakaszhoz ugrik vagy hagyhatjuk, hogy a látogató kedvére görgessen az oldalon.
 • Mobilbarát
  Az előző pontban említett görgetés pontosan ahhoz a felhasználói viselkedéshez alkalmazkodik, ami ebben a korszakban uralkodó. Mikor az emberek már többségében az okostelefonjukat használják internetezésre, olyan felületeket kell eléjük varázsolni, amit szívesen használnak. A görgetés tehát szuper megoldás, természetesen csak akkor, ha van elég érdekes tartalmad, amit megmutathatsz.
 • Mutatós
  Nagyon ütős designokat lehet tervezni az egyoldalas weblapok esetében. Itt egyértelműen a kinézet az, ami meg kell fogja a látogatót. Az oldalon elhelyezett pár mondatos szövegek csak tudatják vele a legfontosabb információkat.
 • A kevesebb néha több
  Egy one-page oldal esetében a minimalista design és a gondosan felépített szekciókra épülő tartalom sokat segít a látogatóknak, hogy egyszerűen megtalálják, amit keresnek.
 • Nem kell ráfrissíteni navigálás közben
 • Felhasználóbarát
 • Egyszerűbb karbantartani
 • Kevesebb van belőlük, mint többoldalas honlapból

Hátrányai

 • Keresőoptimalizálás (SEO)
  A tartalomelemzésnél hátrányt jelenthet, hogy a one-page oldalaknál nem használhatunk sok kulcsszót. A több oldalas honlapoknál minden oldalt lehet külön-külön kulcsszóra optimalizálni, ehhez képest a one-page oldal lehetőségei szűkösek. Ez pedig egy kicsit nehezebbé teszi jó helyezés elérését a Google listáján.
 • Lassúság
  Ha túl sok tartalommal próbáljuk feltölteni az oldalt és nagy felbontású képeket használunk lassulhat az oldal betöltési sebessége. Ez elég nagy hátrány ugyanis a legfrissebb statisztikák szerint egy átlagos internet felhasználó elvárja, hogy 2 másodpercen belül töltsön be egy oldal. A problémát úgy tudjuk kiküszöbölni, hogy tényleg figyelünk a szöveg tömörségére és a képek méretére.
 • Hosszas görgetés
  Ha sok tartalmat szánsz az oldalra, akkor valóban felmerülhet olyan probléma, hogy a látogatóknak nagyon sokat kell majd görgetniük. Ez egy idő után számukra unalmassá válhat, emiatt pedig elhagyhatják az oldalt.

Az egyoldalas weboldal tehát sokszor tökéletes választás, csak azt kell tudnunk alkalmas-e számunkra. Ha megtetszett ez a design és neked is érdekes lehet a weboldal készítés, vedd fel velünk a kapcsolatot és mi szívesen segítünk!