Ehető dísznövények – avagy reformkertészkedés otthon

kertészkedés

Kertészkedni manapság, már csak a karantén miatt is, egyre népszerűbbé vált. Nem csak a lelkünknek tesz jót, de az egészségünk is meghálálja az ízletes, vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket. Szinte bárhol kertészkedhetünk, az ehető növények kínálata pedig komoly díszítőfunkcióval is bírhat. Íme tehát pár olyan zöldség és gyümölcs, amelyek dekorációnak sem utolsóak!

Fűszernövények

A legtöbb fűszernövény bokros kiterjedésű, valamint a zöld, a bordó és a sárga különféle árnyalatában pompázik. A levendula kékessége, a rozmaring méregzöldje vagy éppen a menta különféle színei csodás látványt nyújthatnak összeültetve. Ha pedig nem akarunk bajlódni az ültetéssel és a gondozással, akkor az Alza oldalán akár automata öntözővel ellátott fűszernövényes szetteket is vásárolhatunk. Miért kéne tehát olyan dísznövényeket vásárolnunk, amiknek többsége amúgy is mérgező, vagy legalábbis haszontalan az emberi szervezetnek?

Balkonparadicsomok és padlizsánok

Mindkét növényből számtalan nemesítés áll rendelkezésünkre. A mini balkonparadicsomok kis zömök bokorformájukkal és szinte karácsonyfadíszként csüngő bogyóikkal igazán mutatósak lehetnek a teraszon – vagy akár odabent, a lakásban is. Többféle színű és ízű változat megtalálható belőlük. Kedvünkre válogathatunk a piros, a sárga, vagy akár a csíkosak közül is. A padlizsánokkal ugyanez a helyzet. A tojásgyümölcsnek is hívott zöldség lila, fekete, fehér vagy csíkos terméseivel szemet gyönyörködtető díszítés lehet konyhaablakunkban vagy a nappalinkban.

Egzotikumok

Kevesek számára ismert lehetőség, a különféle egzotikus gyümölcsök és zöldségek termesztése, pedig manapság ez már korántsem olyan elérhetetlen, mint valaha volt. Rengetegféle különleges magot kapni fillérekért, amelyek könnyen csíráznak és teremnek. Az egérdinnye, a földicseresznye vagy éppen a gyömbér értékes és könnyen termeszthető egzotikus gyümölcsöknek számítanak – mindennek tetejébe pedig rendkívül mutatósak is. Ha szeretjük a különlegességet, akkor feltétlen megéri megpróbálkoznunk az ültetésükkel.

Fotó: freepik

Ez is érdekelhet