Lakásfelújítási munkálatok, melyeket jobb szakemberre bízni

lakásfelújítás

Otthonát mindenki igyekszik folyamatosan csinosítgatni, nem csak a dekorációk tekintetében, de sokan saját kezűleg fognak hozzá a kisebb munkálatokhoz is. A legjellemzőbb, hogy egy helyiség kifestéséhez vagy tapétázásához vagy ha csöpög a csap, akkor nem fogadnak szakembert, hanem a tulajdonosok maguk kezdenek neki a munkának. Bár a szaktudás a lakásfelújítás valamennyi részleténél pótolhatatlan előnyt jelent, vannak olyan munkák, melyek elvégzéséhez egyenesen elengedhetetlen.

A házi barkácsolás, az otthon végzett kisebb-nagyobb javítások csak addig érik meg az energia- és időráfordítást, amíg biztosan tudjuk, hogy boldogulunk velük. Saját határainkat átlépni azonban több szempontból sem érdemes. Azontúl, hogy a későbbiekben pénztárcánk is bánhatja, hogy nem bíztuk a feladatot szakemberre, akár veszélyes helyzetet is teremthetünk otthonunkban.

Gondoljunk csak a szakszerűtlenül végzett villany vagy gáz bekötésre, a vízvezetékek házilagos javítgatására vagy a bármiféle szakmai tudás nélkül elvégzett tetőfedésre. Nem beszélve a falak statikai vizsgálat nélküli bontásáról, a ház szerkezetébe való belenyúlásról. Bármennyire is próbálunk takarékoskodni, egy lakásfelújítás nagyrészt olyan munkafázisokból áll, melyeknél a jól képzett szakember nem nélkülözhető.

Ahogyan a villanyszerelők mondják, az árammal szemben csak egyetlen esélyünk van. Ezt jó az eszünkbe vésni, mielőtt az ezermester készlettel felszerelkezve esnénk neki a lakás elektromos rendszerének átalakításához vagy akár egy bekötéséhez. Aki nem tudja pontosan, hogy mit csinál, ne nyúljon az áramhoz, mert jóval többet veszíthet vele, mintha a szakember munkájáért fizetne. Ugyanez igaz a vízhálózatra is.

A víz mindenhol utat talál magának, elég a legkisebb repedés és a szivárgás több százezer forint értékű kárt okozhat. Egy csap felszerelése, egy zuhanyfej cseréje még elvégezhető saját kezűleg is, de a mikor a vízvezeték rendszer módosítására kerülne sor, egyértelműen egy jó szakember felkérése ajánlott.

A lakásfelújítás egyik legveszélyesebb fázisa a falak bontása. Nem csak maga a kivitelezés igényel felkészültséget, de a helyszín felmérése is. Elsősorban azt kell megállapítani, hogy a bontani tervezett falak valóban eltávolíthatók-e, de még ezen felül is több veszélyfaktora van a bontásnak. Nem tudhatjuk ugyanis, mi van mögöttük. Azbeszt, gáz- villany- és vízvezetékek rejtőzhetnek a falakban, melyeket tönkretehetünk, de még rosszabb, hogy akár életveszélyes helyzetbe is kerülhetünk például egy villanyvezeték átvágásával.

Hogy a tetőfedést saját kezűleg megoldani miért nem tanácsos, annak legfőbb oka a fokozott balesetveszély. A szakképzett tetőfedők olyan könnyedséggel egyensúlyoznak a legmeredekebb tetőn is, hogy gyerekjátéknak tűnik utánuk csinálni, pedig nem az. A dolog szakmai részét tekintve pedig különösen igaz, hogy a házilag végzett tetőfedés az esetek többségében nagyobb kárt okoz, mint hasznot, így a költségek akár meg is duplázódhatnak.

Ha részleges vagy komplett lakásfelújítást tervez, csapatunkra minden munkafázisban számíthat. Teljes körűen állunk rendelkezésére, kezdve a tervek elkészítésétől a bútorasztalos munkánkon és a lakberendezési szolgáltatásokon át egészen a kulcsrakész átadásig. Ha egy csapatra bízza a munkát, rengeteg fejfájástól kímélheti meg magát, hiszen nem kell egyik vállalkozótól a másikig szaladgálnia a részletek miatt. Mi mindent kézben tartunk!