Pajzsmirigy túlműködés – leggyakoribb tünetek

pajzsmirigy

Amennyiben a pajzsmirigy túl sok hormont termel, annak túlműködéséről beszélhetünk. Honnan ered ez a betegség, mik a tünetei és hogyan gyógyítható?

A légcső és a gége két oldalán elhelyezkedő belső elválasztású mirigy. A pajzsmirigy a szervezet számára elengedhetetlen hormonok kiválasztásáért felel: tiroxint, kalcitonint és trijód-tironint. Ezek a hormonok az anyagcsere működésére vannak hatással, valamint szabályozzák a szervezet kalcium-foszfor háztartását. A leggyakoribb betegségei közé tartozik az alulműködés és túlműködés, melyek közül az előbbi a gyakoribb. Alulműködés esetén a pajzsmirigy túl kevés hormont választ ki, és analogikusan – túlműködés esetén – túl sokat. Mindkét rendellenes működés kellemetlen tünetekkel és panaszokkal jár, melyeket kezelni kell.

A túlműködésnek többféle kiváltó oka lehet. Közülük a leggyakoribbak: Graves-Basedow kór és Plummer kór, azaz toxikus adenoma. Mindkét esetben a pajzsmirigy rossz reakciót ad az agyalapi mirigyből érkező jelekre, ez okozza túlzott hormontermelést.

A pajzsmirigy túlműködés leggyakoribb tünetei: hirtelen drasztikus súlycsökkenés, a magas táplálékbevitel ellenére, hajhullás, hajritkulás, túlzott verejtékezés, kézremegés, korai őszülés, szapora szívműködés, bőr és körömproblémák, vérnyomás emelkedése. Egyéb gyakori tünet lehet a hasmenés, ami a túl intenzív anyagcserére utal. Nők esetében a havi ciklus felborulhat. Pajzsmirigy túlműködésben szenvedők gyakran panaszkodnak bőrproblémákra és az alsó végtagok izomgyengeségére.