Szlovákia látnivalók

Szlovákia látnivalók

Szlovákia a Kárpát-medence északi részén helyezkedik el. Fővárosa, egyben legnagyobb városa Pozsony. Kulturális vonatkozásban az országot Felvidékként szokás hívni, mely utal a magyar történelmi összefonódásra.

Pozsony Szlovákia fővárosa, egyben kulturális, kereskedelmi és ipari központja. A város történelmi jelentőségű épületeit főként a vár és a templomok teszik ki. A vár már messziről látszik, kiemelkedik a többi épület közül, jelenleg ez az épület ad otthont a Szlovák Nemzeti Múzeumnak. A vár alatt áll a koronázó templom, mely a XIV. században épült, majd az évszázadok folyamán egyre bővült. A ferencesek temploma IV. László alapításával a XIII. század végén épült, hasonlóan a klarisszák templomához, mely a XVIII. században egyetemi épületté vált. A XVII. században épült a jezsuita templom, az Orsolya nővérek temploma és a Szent Miklós templom, mely ma ortodox templomként működik. A XVIII. századból maradt ránk a kapucinus templom, a Trinitárius-templom, az irgalmasok temploma, a Szent Erzsébet-templom és az evangélikus nagytemplom. A XX. század legelején épült a Kék templom Lechner Ödön tervei alapján. A fenti felsorolás alapján láthatjuk, hogy Pozsony meglátogatása alkalmával elkerülhetetlen, hogy egy templom járó körutat szervezzünk magunknak, hiszen ezek az építészeti leletek élő bizonyítékai Pozsony, és egyben Szlovákia történelmének. A középkori erődfal maradványai mai napig láthatók, főként a Szent Mihály kapu. Sajnos a híres Mária Terézia lovasszobrot nem láthatjuk, mely a koronázódombon állt, 1920-ban a csehek ledöntötték. Pozsony kulturális jelentősége is megmutatkozik a több száz éves épületekben. A Dunai Akadémia a XV. századból való, a római katolikus hittudományi főiskola a XVII. századból, a Szlovák Nemzeti Színház 1886-ban épült a régi színház helyén, mely épület előtt áll a híres Ganümédesz-szökőkút. Palotákban is bővelkedik a város, melyek főként a XVII. és XVIII. században épültek. Megtekinthető a préposti palota, az óvárosháza épülete, az esztergomi érsekek nyári palotája, a prímási palota és a Grassalkovich palota. Pozsony építészeti kincsei őrzik számunkra történelmét, mely látnivalókban kimeríthetetlen.

Szlovákia látnivalók Kassa

Szlovákia második legnagyobb városa Kassa, melynek legjelentősebb műemléke a Szent Erzsébet dóm. A dóm helyén templom állt előzőleg is, mely leégett, majd a XIV. században építették helyére a jelenlegi templomot. Itt temették el a Rodostóból hazahozott fejedelem, II. Rákóczi Ferenc hamvait. Pozsonyhoz hasonlóan Kassa is sok templommal rendelkezik, melyek önmagukban csodás történelmi épületek. Ezek a Domonkos templom, a ferences templom, az evangélikus templom, a görög katolikus templom és a Kálvária templom, mely a kassaiak búcsújáróhelye. A városban járva érdemes ellátogatni a Kelet-szlovákiai Múzeumba. Szlovákia híres üdülőhelye a Hernád partján épült Kassafürdő. A város híres épülete II. Rákóczi Ferenc rodostói házának másolata, mely betekintést nyújt a fejedelem utolsó időszakába. Érdekesség, hogy a berendezés egy részét az eredeti törökországi épületből hozatták ide.

Eperjes Szlovákia Eperjesi kerületének székhelye, hozzá tartozó települések Alsósebes, Savanyúvíz, Sebessalgó, Sóbánya, Tótsóvár, Kellemes, Németsóvár és Sebeskellemes. A települések sokat sejtető nevei a valóságot tükrözik, hiszen itt található Szlovákia egyetlen sóbányája, továbbá a környék erősen gazdag ásványvíz forrásokban. A város igen gazdag műemlékekben, melyek nagy részét templomok teszik ki. Leggyakrabban látogatott a Szent Miklós kegytemplom, mely egy csarnoktemplom, közkedvelt búcsújáróhely. Kassán található a karmelita templom, az evangélikus templom, a Keresztelő Szent János székesegyház, valamint a késői Alexander Nyevszkij Ortodox temploma. További építészeti kincsek a városháza a XV. századból, az egykori vármegyeháza és a Rákóczi ház, ahol a XVII. században az eperjesi egyezmény köttetett.

A mai Szlovákia negyedik legnagyobb városa Nyitra. A városban található Szent Emmerám temploma őrzi Szlovákia legrégebbi szobrát, melyet 1933-ban találtak meg. Szlovákia többi városához hasonlóan Nyitrán is a templomok sokasága jelenti az építészeti műkincsek nagy részét. Ezek a Nagyboldogasszony templom, a ferences templom és a püspöki székesegyház. Az alsó városrészben áll a Szent Mihály templom, a Szent Vince templom, a Zsinagóga, a piarista templom, valamint a Szent István templom, mely a város legrégebbi temploma. Értékes építmények még a Piarista gimnázium, az egykori vármegyeháza és a püspöki palota. A várkapu előtt található a Fogadalmi pestisoszlop, mely a XVIII. század közepén jött létre. Szlovákia harmadik legnagyobb könyvtára található a városban, mely vendégkönyvének Ferenc József volt az első aláírója. A város külvárosában múzeumok találhatók, mint a Misszionárius Múzeum, a Közlekedési Múzeum és a Szabadtéri Mezőgazdasági Múzeum.

Zsolna Szlovákia ipari központja. A város főtere Szlovákia legnagyobb és legteljesebb lábasházakból álló piaci árkádsorával büszkélkedhet. Építészeti érdekességei a XV. századi plébániatemplom a Várdombon, mellette a Burián-harangtorony, a Szent Pál templom, a ferences templom és a Szent István templom, mely a Szentistvánpatak nevű külvárosban található a XIII. század óta.

További utazási ötletek

Palmanova Mallorca