Hogyan válasszunk a gyerek számára focicipőt?

gyerek foci

A foci népszerűsége töretlen a gyermekek körében, és szülőként fontos, hogy hozzásegítsük őket a legjobb teljesítmény kihozásához. A jó idő beköszöntével már nem csak a teremben, hanem végre a szabadban is lehet sportolni, amelynek elengedhetetlen feltétele a megfelelő, a pálya jellegéhez igazodó felszerelés megléte. A focicipő kínálat széles, és az árubőségből nehéz laikusként választani. Összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amelyek megkönnyítik a vásárlást.

Választás a pályatípus alapján

A focicipő kiválasztásánál elsődleges, hogy milyen talajon fog a gyerek focizni: teremben, beton- aszfalt pályán vagy füves, műfüves pályán. A cipők talpazata az adott terepviszonyoknak megfelelően van kialakítva. Amennyiben teremben is focizik – a talp jellegéből fakadóan – mindkét fajta focicipőre szüksége lesz a szezon alatt.

A beton és aszfalt pályákra válasszunk vastagabb gumi talpú cipőket. Mivel a kemény talajon való mozgás megterhelő a gerinc, a sarok, és a térdek számára, érdemes vastagabb talpú strapabíró modellt választani. A súrlódás miatt a gumi idővel elkopik, és a hosszabb élettartam érdekében mindig a pályának megfelelő típus javasolt használni.

A beltéri teremcipőket kaucsuk, gumi és parketta anyagú felületre tervezik, a talpuk jóval vékonyabb, és általában a szélük lekerekített, és általában nem hagynak nyomot a felületen.

A pálya jellegéből adódóan a füves, műfüves pályán való focizáshoz a stoplis cipők javasoltak, a talpon lévő stoplik szinte megkapaszkodnak a füves talajban. A stoplik száma összefügg az általa biztosított stabilitással: minél több a stopli, annál tökéletesebben biztosítja a testsúly eloszlását. Bár a stoplis cipők is különbözőek, attól függően, hogy természetes gyepen, vagy nedves természetes gyepen, illetve műfüves talajon használják.

A cipő anyaga

A focicipő anyaga ma már sokféle, nem csak bőrből készült cipők, hanem szintetikus anyagból készült modellek is kaphatók. A modern technológiáknak köszönhetően a cipők manapság egyre jobb minőségűek, és még nehezített körülmények esetén is élvezet bennük a focizás. Akár bőr, vagy műszálas cipőt választunk, egyik sem tart örökké, és mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya egyaránt. A bőrcipő nagy előnye, hogy a bőr tökéletesen idomul a használója lábára, viszont az anyagából adódóan nehezebb ápolni, és a megfelelő karbantartására kell ügyelni. A gyerekek hajlamosak az edzés után a felszerelésről megfeledkezni, és gyakran felejtik a cipőt a táskában. Az élettartama jelentősen növelhető, ha ügyelünk a kiszárítására, de ne tegyük fűtőtestre se és tűző napra se, még ha a megoldás gyorsabbnak is tűnik. Ha már száraz a cipő kívül és belül egyaránt, akkor a bőrfelületre rendszeresen használjunk bőrcipő számára való tápláló cipőkrémet.

gyerek foci

Megfelelő méret kiválasztása

A kényelem és a méret focicipő esetén is nagyon fontos, nemcsak a komfortérzetre van hatással, hanem az élettartamára is, ugyanakkor nem árt figyelembe venni a láb kialakítását is. Például akinek széles a lábfeje, annak semmiképpen nem ajánlott szűk orrkiképzésű modellt választani. Teremcipő vásárláskor van a legegyszerűbb dolgunk, megvehetjük a próba során kényelmes, és lábra passzoló cipőt. Két méretre nem árt figyelni: a talp hosszára, és a talpbetét hosszára. Ha bőrcipőt választunk a bőr nyúlása miatt ajánlott a talp hosszával azonos méretet választani. Szintetikus felső esetén pedig a talp hosszánál legalább fél cm-rel nagyobbat válasszunk. A próbához mindig vetessük fel sportszárat, amelyet viselni fog az edzés és a mérkőzés idején.

Miért fontos a sportszár és a sípcsontvédő?

A sportszár viselése közel sem csak esztétikum, a feladata az, hogy tartsa a bokát, és védje a lábfejet az esetleges sérülésektől. Elvezeti a felesleges izzadságot, és óvja lábat a szennyeződésektől. Kaphatók lábfejes és lábfej nélküli kialakítással. A különböző sportbalesetek szinte elkerülhetetlenek, ezért a focizás során érő ütődések ellen érdemes sípcsontvédőt beszerezni, és viselni. Hasonlóan a focicipőkhöz a védőfelszerelésekből is nagy a választék, Az alábbi oldalon https://www.r-gol.com/hu/sipcsontvedok tudunk böngészni méret és ár szerint a tetszetős modellek között.

Focicipő vásárlása

Miután az összes alapvető információval rendelkezünk, pár kattintással akár a kanapén ülve is megvásárolhatjuk az igényeinknek leginkább megfelelő sportfelszereléseket. A termékekkel kapcsolatban itt https://www.r-gol.com/hu/gyerek-focicipok található meg bővebb leírás.