KKV pályázatok

KKV pályázatok

Az új fejlesztési ciklusban 2021-2027-ben jelentős pályázati forrás kerül kiosztásra a hazai vállalkozások számára. A közelmúltban módosításra került a KKV-k fogalma is, amelynek az jelentősége, hogy a kormányok eltérő módon és eszközökkel kívánják támogatni a különböző méretű cégeket.

Már megjelentek a KKV-k számára különféle kiírt európai uniós és pályázati felhívások és vissza nem térítendő támogatások, ezért nem árt tisztázni magát a KKV- besorolást. A méret szerinti csoportosítás alapján a pályázói körbe a kis-és középvállalkozások, és mikrovállalkozások tartoznak.

KKV-nak minősül minden olyan cég, amely 250-nél kevesebb alkalmazottal rendelkezik, és az éves árbevétele kevesebb 50 millió eurónál. Ezen belül mikrovállalkozásnak a 2 millió eurónál (kb. 660 millió forintnál kevesebb árbevételű, 10 főnél kevesebb alkalmazottal rendelkező cégek számítanak. A kisvállalkozásoknál a határ az éves 10 millió euró árbevétel, és 50 főnél kevesebb alkalmazottal rendelkező vállalkozások. Középvállalkozás kkv-ba sorolhatók a 250-nél kevesebb alkalmazottal rendelkező, és az éves árbevétele alapján 50 millió eurónál kevesebbel rendelkező cégek.

A hazai társas vállalkozások túlnyomó része (közel 100 százaléka) kkv, és azon belül jelentős mértékben mikrovállalkozások. Ebbe a körbe sorolhatók az úgynevezett startup cégek is, amelyek jellemzően nagy növekedési kilátással bírnak, ugyanakkor komoly kockázatot is hordoznak magukban.

Milyen KKV pályázatok érhetők el jelenleg?

A már megjelent KKV pályázatok között találhatók versenyképességét növelő pályázati felhívások – például technológiai korszerűsítésre, hatékonyságnövelő beruházásokra fordítható felhívások, valamint megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására és infrastrukturális beruházást biztosító pályázati konstrukciók.