Mikor segíthet a családjogi ügyvéd?

családjog

A családjog a hétköznapi élet valamennyi részét átszövi, és a tapasztalatok szerint egyre többen keresnek olyan jogi lehetőséget, ahol a felmerülő kérdéseikre megnyugtató módon tudnak választ kapni. Ma már ingyenes online jogi tanácsadást nyújtó szolgáltatók is elérhetők azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy magán úton ügyvédi megbízást adjanak.

Mit jelent a családjog?

A családjog a házasságot, a házastársi, élettársi vagyonközösségi viszonyokat, valamint a gyermekkel kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket szabályozza. A családjogi ügyvéddel sokan a válás fontolgatása, illetve a házasság felbontása kapcsán kerülnek kapcsolatba.

Nem ördögtől való a házassági szerződés

Másrészt azzal párhuzamosan, hogy emelkedik a tehetős réteg száma, azzal párhuzamosan egyre növekedik az igény a jogi lehetőségekkel való tisztánlátás iránt, amely részben hozzá járul házassági szerződések kötésének számának növekedéséhez.

Válások száma emelkedik

Ma a házasságok jelentős százaléka végződik válással, és az egyszerűbb jogi szabályozás hatására a válás folyamata is felgyorsult, de a pandémia miatti kényszerű összezárás is sok szőnyeg alá besöpört problémát hozott felszínre. A bontási keresetet hétköznapi nyelven a válást az esetek döntő többségében a nők kezdeményezik (70-80 százalékban). Ugyanakkor azzal sem árt tisztában lenni, hogy egyre több esetben nem a nők, hanem a férfiak fordulnak segítségért szakemberhez – mivel derült égből a villámcsapásként éri őket a feleségük bejelentése, hogy el akarnak válni.

A válás folyamata

A családjogi ügyvédek rendszeresen tapasztalják, hogy a válás érzelmileg mindkét felet megviseli. Ők abban látják a fő problémát, amikor a felek a racionális törvényeket az irracionális érzelmeikkel keverik össze. A gyakorlatban az ügyvédek próbálnak tárgyalótermen kívüli megoldásokat javasolni az ügyfeleknek, mivel megegyezéses út jóval le tudja rövidíteni az amúgy is idegtépő folyamatot, és az évekig tartó eljárás a gyermek fejlődésében, személyiségében is komoly károkat képes okozni.

Gyermek elhelyezése megegyezés, illetve megegyezés hiányában

Az esetek döntő többségében gyermek elhelyezésben a bíróság az anyának ítélik meg a gyermeket, ennek okát a szakemberek a felek közti megegyezésnek tulajdonítják. Amennyiben a felek megegyezése hiányában a bíróság dönt, akkor akár fele-fele is lehet annak az esélye, hogy gyereket az apánál, vagy az anyánál helyezik el.

Mit jelent a váltott elhelyezés?

Az új Ptk. szerint együttes szülői kérelem esetén lehetőség van az ún. váltott elhelyezésre, és a bíróság is dönthet mellette. Bár a közös megegyezéssel zajló válás nem túl gyakori, amely egyben feltétele a váltott elhelyezésnek. Amennyiben a felek között nincs megállapodás, akkor a bíró meghatározhatja, hogy melyik fél gyakorolhatja a szülői felügyeletet. Mivel hazánk kis ország, áthidalhatatlan távolságok se nagyon vannak, de a gyerek érdekében az egyik fél akár is közelebb költözhet – bár igaz, hogy a mobilitás a mai napig nem jellemző még az országon belül sem. Ugyanakkor meglepő lehet, de a bíróságok egyre többször az apának ítélik meg a gyereket/gyerekeket.

Miért lehet jó /jobb a gyereknek a váltott elhelyezés?

A váltott elhelyezéssel szemben sokan érvelnek azzal, hogy az állandóság hiánya, az ide-oda rángatás nem tesz jót a gyereknek. Pedig a kutatások szerint a gyermek szempontjából számos előnnyel járhat, nevezetesen, hogy az egyszülős elhelyezéshez képest hosszú távon kiegyensúlyozottabb felnőtté válhat.

Miben segíthet a családjogi ügyvéd?

Sokan a válás, illetve a házasság felbontása kapcsán kerülnek kapcsolatba családjogi ügyvéddel. Amennyiben megnyugtató válaszokat keres a felmerülő problémákra legyen szó házasságkötéssel, élettársi közösséggel kapcsolatos viszonyok szabályozásával, de a gyermekkel kapcsolatos jogokat és kötelezettségekkel kapcsolatban akkor a Kalota Ügyvédi Iroda jó választás az Ön számára. Az iroda tíz éves fennállása során mindvégig magas szintű szakértelemmel és empátiával képviseli az ügyfelek érdekeit és oldja meg a jogi problémáit.