Tippek a valóban nyugodt alváshoz

nyugodt alvás

Az alvászavar egyre gyakoribb probléma napjainkban. A mozgáshiányos, egészségtelen életmód, a stressz és a nem megfelelő alvási körülmények mind rásegítenek arra, hogy állandóan fáradtak és kialvatlanok legyünk. Ezért érdemes pár tippet megfontolni, amivel segíthetünk ezen a problémán.

Lefekvés előtti evés: ne legyen tabu!

A tévhitekkel ellentétben a könnyű vacsora elfogyasztása lefekvés előtt egy órával kifejezetten segíti az alvást, hiszen ilyenkor az emésztésre koncentrál a szervezet, ami gyakran álmosságot okozhat. Ráadásul teli gyomorral sokkal jobban alhatunk, hiszen a kiéhezett szervezetünk nem fog minket ideje korán felébreszteni majd. Sokan tévesen azt mondják, hogy az egészséges étkezés alapja az, ha már este hat után nem eszünk. Ezt pontosan a fenti okok miatt azonnal felejtsük el, mivel semmiféle logikus alapja nincs. Sőt, csak kiéheztetjük magunkat, üres hassal megyünk aludni, ennek pedig alvászavar és ágyban forgolódás lesz a vége.

Tompa, szűrt lámpafények

Amennyiben a hálóban éjjeli lámpánk van, akkor az ne legyen soha túl éles fényű az alváshoz, mert még ha éjjel fel is kapcsoljuk azt valamiért, akkor könnyedén kizökkentethet minket a pihentető alvásból a hirtelen felvillanó éles fény. A legjobb, ha tompa fényű, szűrt világítású lámpát kapcsolunk elalvás előtt, mivel ez nagyban segíti az álmosodást. Manapság már sokféle, változtatható fényerősségű éjjeli lámpa típusokat kapni, érdemes beszerezni belőlük.

Meleg italok fogyasztása alvás előtt

Nagyanyáink már régen tudták, hogy a meleg tej a gyerekek jó alvásának egyik alapja lehet. Ez bizony a felnőtteknél is beválik. Egy finom kakaó, langyos tej vagy forró tea ellazít és megalapozza a pihentető alvást.

Lazító, könnyed filmek és olvasmányok a pihentető álmokhoz

Ha jól akarunk aludni, akkor ne a híradó vagy a Facebook legyen az, amit aznap utoljára nézni fogunk, de még csak egy túlzottan izgalmas film sem. Ezeken akkor is dolgozni fog a tudatalattink, ha mi észre sem vesszük. A legjobb, ha olyan filmet, sorozatot nézünk, vagy olyan könyvet olvasunk, ami kikapcsolja az agyat. Például a könnyed, romantikus vígjátékok, humoros tartalmak vagy más pozitív érzéseket tápláló médiumok lehetnek azok, amelyek garantálják nyugodt alvásunkat. A nyugodt alvás alapja ugyanis a „minden jó és minden rendben van” érzés. Az agyalást és az intellektuális gondolatokat inkább hagyjuk arra az időszakra, amikor nem akarunk pihenni.