Előírt viselet az egyes munkakörökben: milyen funkciója van a munkaruhának?

munkaruha

Az előírt viselet a legtöbb munkaterületen fontos szerepet játszik a munkavállaló biztonsága és a hatékonyság szempontjából. Míg egyes munkakörökben az előírt munkaruha véd, addig máshol esztétikai szerepet tölt be. Cikkünkben bemutatjuk a különböző munkaterületek előírt viseletét, és hogy azoknak milyen funkciójuk van.

Építőipar

Ezen a területen a munkaruházatnak egyértelműen a védelem és biztonság biztosítása a fő funkciója. Ide tartoznak a munkavédelmi lábbelik, -sisakok, védőszemüvegek, fülvédők, és munkavédelmi kesztyűk is. Az építőipari munkaruházatnak ellenállónak és kényelmesnek kell lennie, hogy a munkások szabadon tudjanak mozogni, ugyanakkor biztonságosan végezhessék a munkálatokat.

Egészségügy

Az egészségügyben sem szórakozásból hordanak fehér, higiéniai munkaruházatot. Az egészségügyi munkaruha – mint a köpeny, a maszk és a kesztyű – véd a fertőzések és baktériumok ellen. Ezeknél a daraboknál fontos az is, hogy az anyag mosható legyen magas hőfokon is, és mégse menjen tönkre. 

Vendéglátás

Azt hihetnénk, hogy a vendéglátásban, főleg ami a felszolgálókat illeti, csupán esztétikai szerepe van a munkaruházatnak. Az, hogy a pincérek egységes öltözetet viselnek valóban a hitelességet, jó megjelenést szolgálják. Az öltözékük egyes részei, mint például a köpeny viszont más szerepet tölt be. Védi az alatta lévő rétegeket a szennyeződéstől, foltoktól. Különösen igaz ez a séfek ruházatára.

Szállítmányozás, raktározás

A raktári dolgozóknak kényelmes munkaruházatot kell viselniük, amelyben szabadon mozoghatnak, hiszen az egész napos rakodás másképp megterhelő lenne. Emellett azonban a viseletüknek biztosítania kell a védelmet is a sérülések és a munkahelyi balesetek ellen. Nehezebb vagy éles tárgyak pakolása esetén ugyanis magas a balesetek kockázata. A munkaruházatnak ebben a munkakörben emellett tartósnak kell lennie és jól kell bírnia a kopást is.

Iroda

Nagyon változó, hogy az adott cég elvárja-e munkavállalóitól az irodai viseletet, vagy hagyja, hogy a dolgozók hétköznapi ruházatban dolgozzanak. Amennyiben azonban előírja, az irodai ruházatnak nincsenek védelmi funkciói. Természetesen egy irodában is lehetnek potenciális veszélyek – például egy zárlatos kávéfőző, az ajtóba pakolt nagyobb doboz – azonban ezekkel szemben munkaruházattal nehéz lenne védekezni. Az irodai öltözet leginkább azoknál a dolgozóknál van előírva, akik ügyfélszolgálaton dolgoznak és nap mint nap emberekkel találkoznak.

Bármely munkakörben dolgozz is, a MunkaruhaDivat.hu több ezer termékkel – munkaruhák, munkavédelmi öltözékek és hétköznapi, valamint szabadidős viseletek – vár.

Fotó: pixabay.com