Ülőmunka egészségesen: ilyen széket minden íróasztalhoz!

ulomunka

Mivel óriási tömegek végeznek nap mint nap ülőmunkát, napjainkban társadalmi és egyéni szinten egyaránt sokkal több energiát kell fektetnünk egészségünk megóvására. Az olyan betegségek és panaszok, mint a hátfájás, a fáradékonyság, a depresszió és az ízületi bántalmak ma igen gyakoriak, szinte népbetegségnek számítanak. Ezek elkerülésére van néhány jól bevált módszer, melyek közül az egyik kiemelkedően fontos az, hogy min, és hogyan ülünk munka közben.

Túl sokat ülünk, ráadásul helytelenül

Az alapvető probléma az ülőmunkával, az hogy az emberi test nem erre lett kitalálva, sokkal inkább való neki az aktív, mozgásban gazdag életmód. Ehhez képest egy átlagos irodai alkalmazott akár napi 10-12 órát tölt egy helyben ülve, ami nem éppen ideális. Ezt a problémát tovább fokozza az, hogy sokan nem megfelelő széken, kényelmetlenül ülve töltik a munkanapjaikat. Ez egyenes út a nem megfelelő testtartáshoz, ami, mint tudjuk, számos betegség melegágya.

Viszlát, kényelmetlen irodai székek!

A legtöbb irodai szék – melyekkel számos munkahelyen találkozhatunk – fix kar- és háttámlával rendelkezik, így munka közben nem igazodik az egyre fáradó testhez, helyette egyre kényelmetlenebbé válik, megkeserítve ezzel a munkanap egy jelentős részét.

Egy hagyományos forgószék olyan, statikus helyzetbe kényszerít minket munka közben, amit az órák múlásával egyre nehezebb elviselni. Ezzel szemben a számítógépes játék fanatikusok számára kifejlesztett gamer székek ergonomikus kialakítása lehetővé teszi, hogy egész nap kényelmesen üljünk.

Nem csak játékosoknak

Egy gamer szék épp olyan könnyen beszerezhető a megfelelő webshop-ból, mint bármelyik más gurulós szék. Árfekvésben nagyjából azonos helyen van a drágább, professzionális irodai székekkel, tudásban viszont messze felűlmúlja azokat. Mivel arra lett kifejlesztve, hogy benne ülve hosszú játék maratonokat is végig lehessen játszani, kitüntetett figyelmet kapott a személyre szabhatóság és a kényelem. Épp ezért a legtöbb gaming szék szinte minden része külön állítható; mozgatható elemei pedig arról gondoskodnak, hogy ne nekünk kelljen a székhez alkalmazkodni, ahogy fárad a testünk és pozíciót váltunk.

Egy jól beállított gamer szék valóban csodákra képes. Lehetővé teszi, hogy a hosszú, monoton munkaórák kényelemben teljenek, követi a testünk vonalát és együtt mozog velünk, ahogy helyezkedünk. Fel lehetne róni neki, hogy drága, de ha az egészségünk védelmét nézzük, az olcsó irodai szék és a gamer szék közötti árdifferencia valójában csak aprópénz.

Fotó: canva.com