PLC programozás: így kezdj bele, lépésről lépésre

PLC programozás

Mindössze egy lépésnyire vagy attól, hogy belekezdj a PLC programozásba: ez a lépés e cikk elolvasása, amelyben konkrét javaslatokat vázolunk fel a PLC programozás elsajátításához. Hol kezdd a tanulást, milyen lehetőségeid vannak? Íme a válaszok.

Kezdd az elmélettel

Ismerd meg a PLC vezérlőket

Hol használják ezeket a termékeket és mire jók? Ez az első kérdés, ami eldönti, magával ragad-e a téma. A PLC a programmable logic controller, azaz a programozható logikai vezérlő rövidítése: lényegében egy ipari számítógépről van szó, amit kifejezetten gyártósorok vezérlésére használnak.

Igazi előnye a programozhatóság – ugyanis a korábbi, relés kivitelű eszközök jóval nehezebben voltak más program lefuttatására kalibrálhatók. Azonban amikor egy robotizált gyártósornak egy új termék előállítására kell átállnia, fontos, hogy ez egyszerűen és gyorsan megtörténhessen.

Vizsgáld meg a PLC termékeket

Mielőtt elkezded a PLC programozást tanulni, fontos hogy testközelből is megtapasztald e termékeket. A legismertebb PLC gyártók: Rockwell Automation, Siemens, ABBABB, Lenze. Mi a professzionális német Lenze termékekre szavazunk – termékeiket megtalálod itt: Lenze PLC vezérlők.

Képezd magad

A koronavírus egyik pozitív következménye, hogy a már korábban is szép számmal elérhető online tananyagok száma még tovább emelkedett: a nehézséget nem az ismeretek felkutatása, sokkal inkább a kiválogatása jelenti majd.

  • Ingyenes anyagok

A témában találni fogsz rengeteg cikket, tutorialt, videót, PLC gyártók ingyenes anyagait, gyorstalpalóit, ezeket érdemes letöltened és feliratkoznod a témát feldolgozó hírlevelekre. Magyarul és angol nyelven is bőven találsz információt: ilyen a WelovePLC blog, illetve a WAGO Hungária Kft. videósorozata is – vagy épp ez az angol nyelvű cikk (ami csak egy példa a sok száz hasonló témájú tartalom közül).

Javasoljuk, hogy kezdd a létradiagramos programozás elsajátításával, ugyanis ez a leggyakrabban alkalmazott PLC programnyelv.

  • Fizetős kurzusok

Ha egyből a közepébe csapnál, rengeteg akkreditált tanfolyam, sőt, még főiskolai képzés közül is választhatsz. Ilyen például az Apave online képzése,

Mivel PLC programozóként kifejezetten gyakorlati jellegű lesz a munkád, érdemes lesz minél hamarabb áttérni a gyakorlatra, vagy legalábbis párhuzamosítani az elméleti és gyakorlati ismeretszerzést.

Folytasd a gyakorlattal

Majdnem élesben: PLC szimulátor

Mára több online PLC szimulátor is létezik, amelyek valós PLC-ket modelleznek, ezeket használva úgy érezheted magad, mint akár egy repülőszimulátorban, mielőtt pilótaként az első repülésedre vállalkoznál.

Egyes PLC szimulátorokkal még a mobilodon is “játszhatsz”, akár egy villamoson ülve. Ebben az angol nyelvű cikkben megtalálod a három legjobbnak ítélt PLC szimulátort, de persze egy Google keresés is egyből jó pár hasznos találatot ad pl. a “plc simulator online” kifejezésre.

PLC gyakornoki pozíciók

A következő lépés, akár PLC tanfolyamon vagy túl, akár autodidakta módon szereztél tudást, az lesz, hogy élesben is teszteld rátermettségedet. Ehhez a legideálisabb egy gyakornoki munka megkezdése, ahol tovább mélyítheted tudásodat. Elképzelhető, hogy a cégnél maradhatsz később főállásban, illetve az ott megszerzett gyakornoki referenciád kiváló alapul szolgál majd a további álláskeresésben.

A tanulás, fejlődés mindenképp megéri, ugyanis PLC-hez értő szakemberekre jelenleg túlkereslet van (a profession.hu álláskereső portálon kereken 200db PLC témájú pozíciót hirdetnek – 2021 júliusi adat) – és mint minden programozói állásban, PLC programozóként is átlagon felüli fizetésed lehet.