Szén-monoxid érzékelő: mikor van rá szükség?

Szén-monoxid érzékelő

A téli időszakban sajnos a kelleténél gyakrabban hallottunk olyan tragikus esetekről, amelyeknek a szén-monoxid-mérgezéshez van köze. Ilyenkor talán mi magunk is elgondolkodunk, mégis hogyan történhet ilyen? Vagy ami még fontosabb: hogyan előzhetem meg, hogy velem is megtörténjen? Hogyan kerül egyáltalán szén-monoxid a levegőbe? Cikkünben röviden és lényegre törően szedtünk össze minden hasznos információt a szén-monoxiddal és a szén-monoxid érzékelővel kapcsolatban.

Mikor szerezz be szén-monoxid érzékelőt?

Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor a szénalapú tüzelőanyagok nem égnek el tökéletesen. Veszélye, hogy ez egy színtelen és szagtalan gáz, vagyis semmi jele nincs a szivárgásnak, legalábbis olyan, amit emberként észrevehetnénk.

Olyan esetekben érdemes szén-monoxid érzékelőt beszerezni, amikor otthonunkban nyílt égésterű gázkazán, gáz vízmelegítő, gázkonvektor vagy -kályha működik. Emellett olyan fűtőtestek használatakor, amelyek fa-, olaj-, vagy széntüzelésáek. Ha a szobában kémény fut, akkor sem vehetjük úgy, hogy teljes biztonságban vagyunk.

Mit tehetsz még?

A szén-monoxid-mérgezés kockázata akkor lép fel, amikor nincs megfelelő légellátás, vagy amikor a nyílt égésterű rendszer hőcserélő felületeit por vagy pára szennyezi. Ekkor ugyanis a berendezés nem tudja megfelelően elvezetni az égésterméket. Hogy az ebből adódó kockázatot csökkentsük, érdemes ezeket a készülékeket és rendszereket évi rendszerességgel felülvizsgáltatni. A rendszeres, szakember által végzett karbantartás és szervizelés mellett jelentősen csökken a kockázat.

Hová szereld a szén-monoxid érzékelőt?

A szén-monoxid – a fizikai részleteket átugrova – a mennyezet körül van jelen koncentráltabban. A felszerelésnél az a fontos, hogy a nyílt égésterű berendezéstől minél távolabb helyezzük el, de a szobának ahhoz a részéhez, ahol a legtöbbet tartózkodunk (pl. hálószobában az ágy) minél közelebb.

Milyen szén-monoxid érzékelőt válassz?

Ha valahol, akkor ezen a téren nem érdemes pár ezer forinton spórolni. Az olcsóbb készület ugyanis kétes biztonságúak. Mindenképpen olyan készüléket válassz, amely megfelel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság előírásainak. Ilyen például a Kazán WebShopon is elérhető, jó minőségű Honeywell CO-vészjelzők.

Fotó forrása: unsplash.com