A cukorbetegség okai, tünetei és kezelése

cukorbetegség

Becslések szerint Magyarországon a cukorbetegek száma 0,5 millió fő fölött van. Ez a betegség napjainkban olyannyira általánossá vált, hogy bizonyos szempontból civilizációs betegségnek is tartják. Ami még rosszabb, a cukorbetegséget egyre gyakrabban diagnosztizálják gyermekeknél.

A cukorbetegség lényegében a glükóz feldolgozási zavara, amit a hasnyálmirigy elégtelen inzulintermelése, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége okoz, ami a vércukorszint szabályozását teszi lehetetlenné. Nehéz egyértelműen meghatározni kialakulásának okát. Jelentős szerepet játszhatnak benne genetikai és környezeti adottságok is. Feltűnő azonban, hogy a fejlett országokban a megbetegedés gyakoribb, ezért összefüggésbe hozzák a táplálkozással és az életmóddal. Az elhízás, zsírban és cukorban gazdag táplálkozás, kevés mozgás lehet 2-es típusú cukorbetegség kiváltó oka, ami a leggyakoribb fajtája. Ettől eltérő az 1-es típusú cukorbetegség, ami genetikai eredetű, vagy az immunrendszer rendellenes működése okozza.

A cukorbetegség tünetei annyira tipikusnak mondhatóak, hogy nehéz más betegségekkel összetéveszteni, azonban korai fázisában könnyű elhanyagolni. Olyan állapotról van szó, mint a fáradékonyság, álmosság, fogyás, növekvő étvágy, polyuria, gyakori fertőzések. Külön-külön a tünetek természetesen még nem utalnak feltétlenül cukorbetegségre, ha azonban együtt jelentkeznek, érdemes szakemberhez fordulni.

A cukorbetegség kezelése elsősorban fejtájától és mértékétől függ. Az 1-es típus esetén inzulinadagolás, a 2-es típusnál azonban elsősorban megelőző kezelés szükséges – egészséges táplálkozás, mozgás, a túlsúly csökkentése alapvető fontosságú. Súlyosabb esetben lehetséges gyógyszeres kezelés is.