Minden, amit tudnod kell a Covid antigén gyorstesztekről

Covid antigén gyorsteszt

A koronavírus-járvány megjelenése óta a fertőzés lehetséges tüneteire történő kiemelt odafigyelés, annak gyanúja esetén pedig a mielőbbi pontos diagnózis nem csak a magánéleti, hanem a munkahelyi kapcsolataink tekintetében is kiemelt jelentőséggel bír. A korai felismerés nem csak minket segít a megfelelő protokoll követésében, elősegítve ezzel a pihenést és a gyógyulást, hanem nagyban csökkenti a fertőzés átadásának lehetőségét, valószínűségét.

Szerencsére ahhoz, hogy aktuális egészségi állapotunkról minél hamarabb megbizonyosodhassunk, napjainkban már a laboratóriumi körülmények között végzett PCR-tesztek mellett könnyen hozzáférhető és egyszerűen használható, tesztelésre alkalmas antigén gyorstesztek is rendelkezésünkre állnak.

Ezek a szervezetben lévő, a vírushoz köthető antigének kimutatására alkalmas gyorstesztek jó része ráadásul a használat során már szinte semmilyen kellemetlenséggel nem jár. A rendszerint tesztkazetta formájában elérhető koronavírus antigén gyorstesztek könnyen értelmezhető, pontos teszteredményt adnak, már az első tünetek megjelenése után, akár a fertőzöttség korai szakaszában is.

Már elérhetők nyálból vett mintával működő antigén gyorstesztek. Az Orawell koronavírus antigén nyalókás gyorsteszt egy lépésben képes kimutatni valamennyi ismert vírusvariánst, így valós képet adhat az esetlegesen fennálló koronavírus-fertőzésről. Mivel használata kényelmetlenséget szinte egyáltalán nem okoz, ezért idősek és fiatalkorúak, gyermekek számára is ideális megoldás lehet. További plusz előnye, hogy használata során reagens folyadékra sincsen szükség.

Hatékony lehetőség a tesztelésre a 98,99 százalékos pontosságú diagnózisra alkalmas Vazyme koronavírus antigén gyorsteszt is, amely szintén kiemelt segítségünkre lehet a jelenlegi fertőzöttség mielőbbi kimutatásában. Az antigének detektálásához ráadásul elegendő az orrnyílástól 2-3 centiméter távolságra mintát venni. A dobozban megtalálható antigén gyorsteszt kazetta az orrból, orrgaratból vagy garatból vett minta alapján pontos képet adhat a fertőzöttségről, akár már 10 perc alatt.

Az immunkromatográfiás módszerrel működő Hightop Biotech koronavírus antigén gyorsteszt esetén pedig orrgaratból vagy szájgaratból vett kenetből akár 15 perc alatt kimutatható, hogy a vírusfertőzés jelenleg fennáll-e.