Gyakori puffadás – hogy előzhető meg?

hasi puffadás

A gyakori puffadás és kellemetlen kísérői – a bélgázok – általában a nem megfelelő emésztés következményei. Kapcsolatban állhatnak a bélrendszer megbetegedéseivel, de gyakran a helytelen táplálkozás okozza.

Az elfogyasztott szénhidrát egy része nem lesz megemésztve, nem jut el a vastagbélbe, ahol a bél baktériumai találhatóak. Ez fermentációhoz vezet, mialatt gázok jönnek létre. Ennek kellemetlen következménye a szén-dioxid, metán, hidrogén és nitrogén felszabadulása. A levegővel lenyelt oxigén további fermentációt okoz és növeli a gázok térfogatát. Ez jellemzően feszítő érzést eredményez a gyomorban, fájdalommal és görcsökkel járhat. A haspuffadás nemcsak kellemetlen és fájdalmas tüneteket okoz, hanem kínos helyzeteket is teremthet.

Étkezés, ivás és dohányzás közben kis mennyiségű levegő bejut a gyomorba. Ennél nagyobb mértékű levegőnyelés azonban már kórosnak mondható. Mindez bekövetkezhet rendszertelen, mohó evés által, vagy akár ideges, feszült viselkedés során. Az evés utáni séta elősegíti a gázok távozását szervezetünkből. A puffadást okozhatják betegségek is (hasnyálmirigy-elégtelenség, a tejtermékek lebontásáért felelős laktáz hiánya, más gyomorpanaszok) leggyakoribb oka azonban a helytelen táplálkozás és étkezési szokások.

A leginkább puffadást okozók:

  • oligoszacharidok családjába tartozó cukrok – megtalálhatóak babban, káposztában, brokkoliban, kelbimbóban, borsúban, lencsében,
  • laktóz, vagyis a tejcukor – akár nyolcszorosára is növelheti a gáztermelődést; a 60 év fölötti lakosság harmadánál hiányzik a lebontásához szükséges laktáz enzim,
  • búza, zab, kukorica, burgonyakeményítő, megtalálható a kenyérben és tésztákban,
  • egyes felbomló rostok – a zabban található béta-glükánok vagy az almában lévő pektin csak részben emésztett állapotban jut el a vastagbélbe, ahol táplálja a gázképző baktériumokat.

A puffadás részben megelőzhető fokhagymával vagy gyömbérrel, melyek felbontják a puffadást előidéző gázokat a gyomorban és belekben. Hasonló tulajdonsággal rendelkeznek egyes fűszerek – köménymag, kapor, majoránna és koriander.

További hasznos olvasmány

Leggyakoribb gyomor-bél rendszeri tünetek