A sport nem ismer határokat

póker

Évekkel ezelőtt sem számított túlzottan, hogy a világ melyik pontján zajlanak a legnagyobb rangadók és összecsapások. Évtizedekkel ezelőtt a táskarádiókból szólt a közvetítés, aztán később megjelentek a televíziók, képet is szolgáltatva az élményhez. Ma pedig az internet korában tulajdonképpen az ég világon semmi sem akadály. Ennek a szó szerinti határtalanságnak köszönhetően olyan megmérettetések is köznapivá váltak, mint mondjuk az NBA. Bár már a kosaras kártyák idejében megvolt a rajongás, viszont manapság akár élőben is nyomon követhetőek a nem mindennapi izgalmakat borítékoló összecsapások.

Rájátszásra fel!

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság, azaz az NBA jelenleg zajló play-in tornáján bőven akadnak izgalmak, hárompontosok, na meg döbbenetes zsákolások. Nem csoda tehát, hogy az online fogadások világában ez a bajnokság a legnépszerűbb. Viszont vajon van-e értelme annak belevágni a kosárlabdázás felfedezésébe, aki legfeljebb az itthoni rangadókat követi? Nemrég épp a Falco és a Szolnok győzelmeinek örülhettek a hazaiak, de azért a Körmend sem hagyja magát és menetel tovább. A rajongók pedig izgatottan találgatják, hogy a sárga-feketék és a piros-feketék vajon újra találkoznak majd? A tengerentúl, azonban olyan távolinak, megfoghatatlannak tűnik.

Csak tűnik, hiszen a szabályok szinte azonosak. Még nyelvtudás sem kell ahhoz, hogy a pályán zajló játék követhetővé váljon. Sőt mi több: fogadhatóvá. Ami a távolság egyik vitathatatlan előnye, különösen a várható nyeremények szempontjából, hogy lényegesen kevesebb érzelem kapcsolódik azokhoz a mérkőzésekhez, mint a hazai megmérettetésekhez. Hiszen még akkor sem tehető félre a szimpátia egykönnyen, ha amúgy az ember lánya/fia konkrétan egy csapathoz sem ragaszkodik. De mégis. Mégis mindig akad egy város, ami közel esik a szülőfaluhoz, vagy netalántán épp az a csapat a befutó, amelyik település többet jelent holmi irányítószámnál. Száz szónak is egy a vége, érdemes belekóstolni az NBA világába. Nagyon más a stílus, ami a pályán tapasztalható, ez kétségtelen, de éppen ezért annyira izgalmas, és megunhatatlan.

Fogadni, ismeretek nélkül?

Meredek tanácsnak tűnhet úgy beleugrani az ismeretlenbe, hogy semmiféle előre látható támpont nincsen. Viszont megéri belevágni, mert némi fogékonysággal, egy jegyzetfüzettel és tollal, meg persze kellő lelkesedéssel elképesztő mennyiségű információ szedhető össze pár meccs alkalmával. Mindegy, hogy a csapatoknak olykor még a nevét is nehéz kimondani és mellékes, hogy olykor a helyiségek megnevezése mit sem mond. A lényeg, hogy az online sportfogadás szó szerint mindenféle határvonalat képesek átlépni. Így aztán a nyelvbéli vagy egyéb különbségek nem számítanak, úgy is mondhatnánk, jelentéktelenné válnak.

És hogy akkor mi marad? Az esszencia. A sport szeretete. Jelen esetben a kosarazás iránt érzett elköteleződés. S bár nevében az NBA az észak-amerikaiak nagy bajnoksága, de a statisztikák meg a tapasztalatok azt mutatják, hogy a valóságban immár világszerte több százmillióan érzik magukénak ezt a nem mindennapi profi összecsapást, ahol aztán záporozhatnak a hárompontosok.