Ékszerek a menyasszonyokon

menyasszony

Az esküvői ceremónia kultúra, hagyomány és vallási nézet alapján minden párnál más és más. Azonban mindig hatalmas családi ünnepség kerekedik belőle, melynek során a rokonok és ismerősök együtt ünneplik meg az ifjú pár közös életének kezdetét. Ez a nagy nap mindig rendkívüli előkészületeket igényel, hiszen mindennek tökéletesnek kell lennie.

Mivel a legtöbb figyelmet a pár kapja, nem csoda, hogy tökéletes külsőt szeretnének maguknak. A menyasszonyoknak különösen fontos a ruha, a cipő, a haj, a smink, a virágok és az ékszerek egymáshoz harmonizálása. Fontos, hogy ezen a napon ne csak a vendégeket, de a jövendőbeli férjét is elkápráztassa hibátlan külsejével, szépségével.

Bármilyen kultúráról legyen szó, a menyasszony a hagyományoknak megfelelő ünnepi ruhát visel. A két véglet a színpompás kelet és az egyszerű, modern nyugat.

Ázsiai területeken – gondoljunk csak például Indiára – a színes, gazdagon díszített ruhák az általánosak. Az ottani menyasszonyok hatalmas, feltűnő arany ékszereket viselnek, melyek az atyai örökséget képezik. Valamint henna festéssel díszítik fel kezeiket, ami a hinduk hite szerint a szerelem esszenciáját viszi bele a házasságba. A látványa pedig lélegzetelállító.

Ezzel ellentétben például Európában és Amerikában főként fehér ruhát öltenek az arák. Ez a keresztény hagyomány szerint a tisztaság szimbóluma. Az egyszerűbb fehér ruhák mellé bármilyen kiegészítőt, ékszert választhatnak, mondjuk karkötőt, fülbevalót, nyakláncot vagy egy fejdíszt. Indiával ellentétben az ékszerek nem sárga aranyból, sokkal inkább fehér aranyból, ezüstből készülnek, kiegészítve kristályokkal vagy igazgyöngyökkel.

Egy régi babona szerint a menyasszonynak viselnie kell valami kölcsönvettet, valami újat, valami régit és valami kéket, különben nem lesz sikeres a házassága. Ebben az esetben jól meg kell fontolni, hogy mi mennyire illik a kiválasztott ruhához. De ha ezt nem is tartja be egy menyasszony, még akkor is adódhatnak nehéz kérdések az ékszerválasztás során. A legfontosabb, hogy figyelembe vegyük a ruha szabásvonalát és nyakkivágását. Ma már nem elvárás, hogy kész ékszerszetteket viseljenek az arák, bár még sok helyen kaphatóak.

Egy klasszikus V, illetve a szív kivágású ruhához például jól illik egy Y formájú nyakék, mely az előnyös részeket emeli ki és a tekintetet a szép dekoltázsra irányítja. Pánt nélküli ruháknál szinte bármely típus – hosszú, rövid, egyszerű vagy túldíszített – jól mutathat.

Akkor jó a választás, ha az ékszer nem nyomja el, hanem tökéletesen kiegészíti a ruhát, emeli annak összképét és kiemeli szépségét. A megjelenés teljes harmóniája ugyanakkor csak akkor érhető el, ha a választott darabok stílusukban passzolnak a menyasszony személyiségéhez.