Filmek a legnagyobb játékosokról

poker

Nem csak játékosoknak.

A szerencsejáték már évezredek óta az emberiség életének szerves része, így talán nem annyira meglepő, ha a hollywoodi filmkészítők sem hagyják figyelmen kívül ezt a témát. Az izgalmas, feszültségteli történetek, amik többnyire a kaszinók kifosztásával, a hatalmas bulikkal, a kihagyhatatlan helyekkel, lehetőségekkel vannak összefüggésben, nem is csoda, ha felkeltik a rendezők érdeklődését. A sztárok mellett ezeknek a filmeknek van egy másik fontos, és nélkülözhetetlen összetevője, ez pedig nem más, mint a kockázat. A főhősök a legritkább esetben elégszenek meg az első szerencséjükkel, ahogy a legritkább esetben áll össze azért egy hírhedt brigád, hogy valami jelentéktelen balhét elvigyen. Éppen ez a nyitja a sikerének a szerencsejátékról szóló filmeknek.

A legnagyobb sztárok mindegyike szerepelt már valamilyen szerencsejátékhoz köthető mozifilmben, az alábbiakban ezek közül a legfontosabbak vesszük sorra, hogy a forró nyári esték után, akár a hűvösebb téli napokra is maradjon majd olyan alkotás, ami gondoskodik a tüzes hangulatról.

A jó, a rossz és a svindli

Ki ne emlékezne Jodie Foster és Mel Gibson western paródiának tökéletes vadnyugati hamiskártyás románcára, amiben ádáz harcot vívnak a becsülettel és tisztességgel, na meg persze Zane Cooperrel is, hogy megszerezzék a főnyereményt?! Az 1994-es Maverick című film szórakoztató könnyedséggel vezet be a simlis, de jólelkű kártyások világába.

Steve McQueen a Cincinatti kölyök ravasz és rátermett főszereplőjeként az 1930-as évek New Orleans-ába kalauzolja el a nézőket, hogy a korszak bemutatása mellett a pókerezés rejtelmeibe is bevezesse a járatlanokat. Az 1965-ös filmdráma a kölyök legnagyobb játszmáját mutatja be.

Ahogy az sok más hasonló történetben lenni szokott, az Elit játszma című fimben is hamar felfigyel a maffia a sikeres pókerklubot vezető üzletasszonyra, aki az ügyfelei becsületének védelmében nehéz helyzetbe kerül. A Jessica Chastain megformálta Molly Bloom sok meglepetést tartogat a feszültséggel teli film nézői számára. Az ilyen izgalmak mutatnak rá igazán, hogy mennyivel biztonságosabb és könnyebb helyzetben van mindenki, akik a nyerőgép online verziójával próbálják ki a szerencséjüket.

Ami Vegasban történik, az ott is marad

Szokás ezt mondani minden nagyobb buli, így a legénybúcsúk kapcsán is, ami igaz lehetne a ma már igazi klasszikusnak számító Másnaposok című film történetére is, de mivel egy kasszasikerről van szó, elég sokan tudják, mi is történt ott. A Las Vegast végigbulizó baráti társaság a házasságra készülő cimbora nagy lépését olyan jól megünneplik, hogy a másnap nem csak egy fájdalmas fejfájással – hanem egy nagymacskával a fürdőszobában, illetve egy csecsemővel a szállodai szekrény fiókjában közösen – ébrednek.

Igazi csemege a sztárok rajongóinak az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi című film, ami trilógiára gyarapodó történet, de ennek ellenére is kihagyhatatlan alapműve a stílusnak. Steven Soderberg rendező illusztris stáblistájának csak néhány nevét említve – George Clooney,

Brad Pitt, Julia Roberts, Matt Damon, Andy Garcia – is azonnal beülne a mozira az ember, de ebben az esetben a csavaros történet is a nézők érdekét szolgálja.

Martin Scorsese 1995-ös filmje, a Casino igazi stílusos lezárása az előbbi rövidke listának. A kultikus státusba emelkedett film főszerepeiben olyan klasszisokat láthatunk, mint Robert De Niro, Sharon Stone és Joe Pesci. A kaszinó játékok online minden izgalmukkal együtt egy szelíd arcát mutatják annak a világnak, aminek a rendezőlegenda tökéletesen megragadta a legveszélyesebb és legsötétebb oldalát.