Taktika, stratégia és izgalmak: élőben – az élmény überelhetetlen!

taktika

A fogadás így is-úgy is izgalmakat kínál, ha nem is tálcán, de képernyőn tálalva mindenképpen. Na, de azért mindig van hova fejlődni, s bizony a kaland tovább fokozható. Mondjuk egy olyan sportfogadással, ami nem mindennapi fordulatokat ígér. Mert bár a nyereség szempontjából a legkönnyebb a kiszámítható kimenetelű meccsekre fogadni, de a tét akkor sokszorozódhat minden tekintetben, amikor a mérkőzés bármelyik percében fordulhat az a bizonyos kocka.

Mi a sikeres fogadás receptjének titkos összetevője?

A tapasztalati tudás. Nem az, ami elsajátítható bármelyik honlap vagy könyv segítségével, hanem az, amit a gyakorlat teremt meg, hoz létre. Azaz, nem elég kiismernie magát egy-egy sportágban. A titok és egyben a fortély ott tör felszínre, ahol a tapasztalatok szülte tudás főszerephez jut. Hogy egy példával éljünk:

Ha kedvenc focicsapatáról mindent tud: mikor-ki-miért alapította, mely években nyertek, kik a játékosok stb. az nagyon szép dolog és becsülendő érték. De az élő fogadások nem ettől a lexikális információgyűjteménytől válnak izgalmassá és érdekfeszítővé. Hanem attól a gyakorlati tudástól, amit a meccsek játékképei alapján kristályosított ki önmagában. Amikor már érzi, hogy milyen a csapat dinamikája, mikor várható elkeseredés vagy túlzott lendület, kik az igazi Jolly Joker játékosok stb. akkor mondhatni nyert ügye van. Hiszen olyan tényezőket ismer a nyerési képletből, amivel nem mindenki van tisztában.

Vegyünk egy olyan futball mérkőzést alapul, ahol az esélytelennek kikiáltott csapat vezet. Vajon ebben a helyzetben mi várható a folytatásban? Amennyiben a klub tagjai a biztos nyerésre játszanak úgy a védekezésre teszik a hangsúlyt. Vagyis az az információ aranyat érhet, hogy a csatárokon túl a hátvédek általánosságban hogyan teljesítenek, a kapusról nem is beszélve. Ha az ellenfél számára ez egy komoly téttel járó küzdelem, akkor borítékolható a harcos támadások sorozata, tehát a csatárok, a passzok lehetséges száma és persze a gólesélyek kerülhetnek a figyelem célkeresztjébe.

Senki sem születik jósnak, vagy csak nagyon kevesen. Viszont a megalapozott tények nagyszerű kiindulási alapot jelenthetnek ahhoz, hogy a fogadás nyereséggel és ne csak nyeréssel záruljon.

A matematikában jártas fogadók könnyedén sakkozhatnak a szorzókkal, és az átfogadási esélyekkel. Ami biztos, hogy az élő fogadások varázsát semmi sem pótolhatja, vagy múlhatja felül. Az izgalom, ha szurkolói oldalról is tét társul hozzá garantálható, mégpedig nem is akármilyen lelkesedéssel megspékelve.

Óvatos duhaj vagy vagány bevállalós?

A kérdés már csak az, hogy milyen attitűdöt érdemes felvennie, ha fogadásokba kezd?

Amennyiben még járatlan a témában, de stabil tudásbázissal rendelkezik, úgy a kezdeti kisebb téteket fokozatos magabiztossággal bátran emelheti.

Ha pedig öreg róka, legalábbis ami a taktikázás ezen játékos formáját illeti, akkor nyugodtan élhet élből nagyobb összegekkel. Mert bár a legtöbbet az érintett csapatról, játékosról gyűjtögetett tényszerű információk nyomnak a latba, de azért a fogadások során megszerzett játéktapasztalatok is rengeteget számítanak. A kettő együtt meg aztán pláne nyertes kombináció.

S bár a jóslatok, szorzók beszédesek, de nem mindenhatóak. Sokszor a csapatba vetett hit csodákra képes és mindennél többet ér. Ami pedig a lehető legjobb hozzáállás, ha úgy ül neki az élő fogadásoknak, hogy a mérkőzések öröme hajtja, a látvány nyújtotta eufória és a játék folyamata az, ami igazán motiválja. Nem a nyerés önmaga, hanem mindaz a mögöttes erő, ami a sportolókat is lelkesíti és inspirálja.