Manapság már a világítás is lehet okos

okos otthon

Okostelefonok, okos otthonok, okos autók… Mi hiányzik még a felsorolásból? Hogy hangzik az például, hogy okos világítás? Ez már nem a találgatások ideje, hanem a tényeké. Ugyanis az okos fényforrások nem álmok csupán, hanem a valóság érzékelhető részei.

Mit jelent az okosság a világítástechnikában?

Jogosan merülhet fel a kérdés: a mennyezeti lámpák miben nyújtanak többet, ha okosak? Vagy megfordítva a dilemmát, miben kevesebbek azok a variációk, amik nem rendelkeznek ezzel, a napjainkban jócskán felkapott jelzővel? Nos, az okosság ezen a területen, mint ahogy általában az okos otthonnal, más eszközzel kapcsolatban is, az energiatakarékosságot és a programozhatóságot jelenti. Amikor a kommunikáció kétirányú, akkor az okosság adott.

Az energiatakarékos üzemelés manapság tulajdonképpen még csak elvárásnak sem tekinthető. Ez ugyanis alap. Alap, amire a legtöbben automatikusan támaszkodnak. És ebben nincsen semmi meglepő. Egyéni szinten a kiadások mértéke úgy mérsékelhető a legkönnyebben, ha az energiafogyasztás optimalizálása megtörténik. Nyilván egyetlen egy egységes adat sem képes lefedni az egyéni igényeket. Viszont a paraméterezhető világítás olyan előnyöket kínál, amik lehetővé teszik a testre, helyzetre, helyszínre szabást.

Az érzékelővel rendelkező típusok is okosak?

A szenzorokkal büszkélkedő mennyezeti lámpák érzékelik a környezet fényerejét, és a mért adatok adatokhoz képesek idomítani a működésüket. Ilyen értelemben, mivel ebben az esetben is többcsatornás kommunikációról van szó, nyugodtan tekinthetőek okos megoldásoknak. De hivatalosan nem ezek azok a fajták, amik viselik ezt a jelzőt.

Ki kommunikál kivel?

Az okos világítás, mint úgy általában az okos technológia, egy közvetítő eszköz segítségével irányítható, paraméterezhető. Ilyen áthidaló berendezés a mobiltelefon, a számítógép vagy mondjuk a táblagép. A paraméterezhetőség így könnyedén, gyorsan, néhány érintés nyomán megoldható. Ettől válik annyira hatékonnyá, gazdaságossá és vitathatatlanul kényelmessé ez a technológiai vívmány, ami bárki számára elérhető.