Dolgozószoba kialakítása

dolgozoszoba

A dolgozószoba sok esetben egy kis alapterületű lakásban kivitelezhetetlen álom csupán. Az ilyen lakásokban legtöbbször a nappali ad helyet a dolgozósaroknak, ilyen esetben nagyon praktikus megoldás, ha úgy alakítjuk a teret, hogy a dolgozórész amennyire lehet, legyen elrejtve vagy elszeparálva a helyiség többi részétől.

Nagyon jó viszont – bár az utóbbi időben nagyon ritkán alkalmazott megoldás -, ha a dolgozósarkot egy szekrénybe dugjuk. Érdemes a dolgot a megfelelő szekrény kiválasztásával kezdeni, de találhatunk ilyen megoldásokat már készen is. Az egyszerű ruhásszekrény mellett döntve keressünk könnyen átalakítható darabot. A bútor külseje illeszkedhet a szoba hangulatához, a belsejét pedig igényeink szerint alakíthatjuk ki.

A tervezéskor gondoljuk végig, mi mindent szeretnénk tárolni és elhelyezni benne, mert mindez sokszor nagyon pontos tervezést igényel. Mindenképpen szükségünk lesz egy jó magasságban elhelyezett fix polcra az íráshoz és esetleg a monitornak, alatta érdemes egy kihúzható, a billentyűzetnek vagy a laptopnak alkalmas polcot felszerelni. Ezen kívül a monitor fölé elhelyezhetünk polcrendszereket, amiken kis dobozokban elférnek az irodai szerszámok vagy az irattartók is.

Nagyon kellemessé tehetjük a hangulatot, ha a szekrény belsejét újracsiszoljuk, és alapozás után valamilyen magasfényű vagy matt festékkel lefestjük. Ilyen esetben nyugodtan használhatunk élénkebb vidám színeket, mert ez egy halványabb enteriőrben is kiválóan hat. Nagyon jó megoldás, ha a szekrény szárnyait is felhasználjuk, és az egyikre mágnes- vagy parafatáblát erősítünk a fontos elintéznivalók felcetlizéséhez, a másikra pedig irattartókat a fontos, kéznél lévő iratok számára. Egy a lényeg, hogy az ajtóra szerelt dogok ne akadályozzák a szekrény nyithatóságát vagy zárhatóságát.