Búvárkodás Horvátországban

búvárkodás

Ha nyaralásunk célpontjaként a horvát tengerpartot választjuk, akkor ha kedvünk van és lehetőségünk nyílik rá, semmiképpen ne hagyjuk ki a búvárkodást a programjaink közül.

A rendkívül tiszta vízben elmerülve egy eddig teljesen láthatatlan világ tárul az érdeklődők elé: a csodálatos tengeri élővilágba nyerhetünk betekintést, valamint különlegesség még az is, hogy az Adriai-tenger mélyén több hajóroncsot is meg lehet tekinteni.

Ahhoz, hogy merülni tudjunk, fontos értesülni a jelenleg érvényes, merüléssel kapcsolatos jogszabályokról. Ha valaki Horvátországban szeretné a tenger kincseit felfedezni, akkor rendelkeznie kell érvényes búvárigazolvánnyal, amely a kiadástól számítva egy évig érvényes. Az igazolványt csak olyan turistáknak adják ki, akik megfelelő előképzettséggel rendelkeznek és hoztak magukkal nemzetközi búváregyesület által kiállított igazolást is, hogy merülhetnek.

Egyéni merülőknek meg kell jelölniük jól látható bójákkal azt a területet, ahol merülnek, azonban fontos megemlíteni, hogy attól, hogy valaki nem egy búvárközponton keresztül merül, még szüksége van búvárigazolványra, valamint más engedélyekre is.

A búvárközpontok mindenben segítséget tudnak nyújtani a turisták számára, búvár felszerelést is lehet bérelni tőlük, de akár szervezett merüléseket is szerveznek. Akkor sem kell elkeserednünk, ha kezdőnek számítunk a búvárkodás területén, ugyanis az országban több helyen részt vehetünk tanfolyamokon is, ahol megtanulhatjuk a búvárkodás alapjait.

Ha búvárkodáshoz támad kedvünk, és kinéztük a megfelelőnek tűnő merülő helyet, érdemes utána érdeklődni, hogy szabad-e egyáltalán ott merülni. Ugyanis Horvátországban nem szabad búvárkodni a Brijuni, Krka Nemzeti Parkok területén, a kikötők körüli területeken, valamint a horgonyozó helyeknél sem, értelem szerűen a baleset veszély miatt.

A víz alá merülve egy érdekes, különleges és csodálatos élővilág tárul a szemünk elé: megcsodálhatjuk a különféle tenger alatt élő állatokat és növényeket, megtekinthetünk elsüllyedt hajóroncsokat, de akár víz alatti tengeri barlangokba is ellátogathatunk.

Nyaralási ötletek Horvátországban
Dalmáciai nyaralás

Látnivalók – Utazási tippek
Piran látnivalók
Nissi Beach