Svédország látnivalók

Svédország látnivalók

Mi jut eszébe először az embernek, ha ezt a szót hallja? Norvégia fjordjai?  Dánia? Vagy a skandináv országok legnagyobbika, Svédország? Mind a három ország egytől egyig egyedülálló kultúrával rendelkezik. Személyes élményem azonban Svédországhoz, e különleges és csodálatos országhoz köt engem.
Három évvel ezelőtt főiskolai hallgatóként tölthettem egy félévet Svédországban. Akkor még nem nagyon tudtam, hogy mire is vállalkozom, hiszen a közép-európai kultúrától igencsak távol áll az észak-európai. A félév során megfordultam a félsziget gyakorlatilag összes országában. Legtöbb időmet Stockholmban töltöttem, jártam Lappföldön, Kirunában és Abiskóban.

Svédország fővárosa Stockholm egy 14 szigeten elhelyezkedő nagyváros, amit 53 híd hálóz be. Szinte minden egyes szigeten van valami látnivaló. A legfontosabb, és számomra legnagyobb élményt az Óváros (Gamla Stan) nyújtotta. Ezen a szigeten található többek között a Királyi palota, amely nagyobb területű, mint a londoni Buckingham Palota. Csodálatos történelmi múzeumának részletes bejárásához egy teljes nap is kevés. A királyi palota mellett érdemes betekinteni a Nobel múzeumba, ami szinten az Óvárosban található. A múzeum bemutatja a Nobel-díj történetét, az alapító, az ország szülötte, Alfred Nobel munkásságát, valamint a Nobel-díjasok találmányait, életútját Marie Curie-től Szent-Györgyi Alberten át Nelson Mandeláig.

Stocholm Svédország látnivalók

Ugyancsak a Gamla Stan-ban találhatjuk Stockholm „Váci utcáját”, a Drottninggatan-t, ahol vásárlási kedvünknek tehetünk eleget. Ebben az utcában minden megtalálható a szuvenír boltoktól kezdve az alkoholbolton át egészen a híradástechnikai berendezésekig. Ha már az alkoholnál tartunk, érdemes megjegyezni, hogy a skandináv országokban, így Svédországban is, alkoholforgalmazás az élelmiszerboltokban tilos. Szeszesitalhoz a lokálokat leszámítva az úgynevezett Systembolaget-ben lehet hozzájutni. Ezekben a boltokban kaphatók italok a világ minden tájáról, így Magyarországról is. Ha már a „káros szenvedélyeknél” tartunk, fontos megjegyezni, hogy Svédországban a kocsmákban, és egyéb vendéglátó ipari egységekben a dohányzást a törvény bünteti.

Stockholm központjában található az ország legnagyobb galériája, a Nemzeti Múzeum. A művészetet kedvelők ezt a tárlatot nem hagyhatják ki, ha Stockholmban járnak. Stockholm talán legnépszerűbb múzeuma a Vasa Museum, amely egy XVII. században elsüllyedt és teljes épségben kiemelt hajó maradványait mutatja be félhomályban, mert az erős fény tönkretenné az amúgy is omladozó fahajó állagát.

Svédországi tartózkodásom során ellátogattunk Lappföldre is, ahol öt napot töltöttünk. Az északi sarkkörön túl két városban töltöttük napjainkat: Kirunában, és Abisko-ban. A Stockholmtól mintegy 17 órányi buszút végén olyan látványban volt részünk, amit azelőtt elképzelni sem tudtam. Ez a látvány a kirunai jéghotel volt, amit helyi építészek építettek és minden évben újjáépítik, mivel tavasszal elolvad. Azonban soha nem építik vissza korábbi formájában. Ottlétünkkor még nem fejezték be az építkezést, ettől függetlenül leírhatatlan élményt jelentett. A jéghotel mellett megfordultunk a kirunai nép, a számik szent templomában is.

Sédország látnivalók - Abisko északi fény

Következő nap reggel elindultunk Abisko felé, ami nagyjából kétórás buszozást jelentett. Abisko körülbelül egy órányira fekszik a norvég Narviktól, melynek gyönyörű fjordjai a mai napig élénk emlékként élnek bennem. Abisko-ban sok érdekes dolgot kipróbáltunk, amit addigi életem során soha. Ettünk rénszarvashúst, aminek íze szokatlan volt, ugyan, de nagyon finom. Szauna után hófürdőztünk, vagyis a forró szaunából kirohanva hemperegtünk a hóban, majd vissza a szaunába, vagy egy forró vízzel megtöltött kádba. Mindezek mellett utaztunk hómobilon, kutyaszánon, amit mindenki maga irányított. Meg kell jegyeznem: nem volt egyszerű dolgunk, még akkor sem, ha a kutyák jól be voltak tanítva. Egyetlen dolog, amit sajnálok, hogy elmulasztottam, az az északi fény, vagy más néven Aurora volt. Sajnos ott tartózkodásunkkor nagyon felhős volt az ég, emiatt nem érzékeltünk belőle semmit.

Lappföldön egy nap körülbelül 3 órán keresztül, nagyjából reggel 9 órától délig volt világos. De ez senkinek nem szegte kedvét sem az utazástól, sem az egyéb elfoglaltságoktól.
Svédországi kalandjaimat összegezve, mindenkinek forró szívvel ajánlom, azokat a helyeket, ahol én jártam. Nem fogjátok megbánni!